De horloge begrippenlijst van Horlogeloods.nl

Omdat er in de horlogewereld diverse termen bestaan die voor ons heel vanzelfsprekend zijn, maar voor anderen nog wel eens verwarrend kunnen zijn, hebben wij op deze pagina de meest voorkomende termen verzameld en uitgelegd.

Analoog : Een horloge waarop de tijd uitsluitend met wijzers wordt weergegeven.

Analoog digitaal : Een horloge waarop de tijd zowel met wijzers als met cijfers wordt weergegeven.

ATM : Zie waterdichtheid.

Automatisch horloge : De veer van het horloge wordt door een door lichaamsgewicht gestuurd gewicht opgewonden. Zo hoef je nooit een batterij te vervangen. Ook wel bekend als mechanisch horloge.

Backlight : Door op een knop te drukken wordt de wijzerplaat verlicht.

Bandaanzet : De uitsteeksels aan de horlogekast waaraan de horlogeband wordt bevestigt. Dit is voor veel horloges vaak modelspecifiek.

Bezel : Dit is de ring of de rand van het horloge waarin of waaronder het horlogeglas geklemd zit. Bij duik -en sporthorloges is de bezel meestal draaibaar.

Bicolor : Dit betekent letterlijk tweekleurig en gaat vaak over een edelstalen horlogeband, vaak zilver gecombineerd met (rosé) goud.

Chronograaf : Een chronograaf is een horloge welke naast het bijhouden van de tijd ook stopwatch functies heeft. Horloges met een chronograaf (stopwatch) functie herken je meestal aan meerdere klokjes op de wijzerplaat en 3 knoppen aan de zijkant van het horloge. Chronograaf horloges zijn enorm precies. Een analoog chronograaf horloge heeft doorgaans 1 wijzer welke een ronde per minuut maakt terwijl een andere wijzer de minuten bijhoudt. Sommige analoge chronograaf horloges zijn ook nog voorzien van een wijzer welke tiende van seconden bijhoudt.

Dag -en datumaanduiding : Horloges waar op de wijzerplaat naast de tijd ook de datum en de dag van de week aangegeven worden.

Dual time : Horloges waarbij een tweede tijd uit bijvoorbeeld een andere tijdzone kan worden weergegeven. Ook wel met GMT aangeduid.

GPS : Letterlijk Global Positioning System. Het horloge maakt verbinding met een satelliet waardoor je altijd nauwkeurig je positie kunt bepalen. Ideaal voor het bijhouden van sportprestaties.

Geschroefd achterdeksel : Dit is een in de kast van het horloge vastgeschroefd achterdeksel om een grotere (water)druk te kunnen weerstaan.

Geschroefde kroon : Een kroon van het horloge die ter bescherming van de waterdichtheid is voorzien van een schroefdraad, zodat deze beter afsluit.

Getijdenalarm : Geeft waterstanden aan. Vaak gebruikt door watersporters.

Illuminerend : Wijzers of wijzerplaten die door middel van illuminerende verf oplichten in het donker.

Iriserend : De eigenschap waarbij een bepaald oppervlakte zoals een wijzerplaat van kleur lijkt te veranderen bij een andere zichthoek of lichtinval.

Kinetic : Kinetic is de naam voor een automatisch quartz uurwerk dat nooit een batterijwissel nodig heeft. De beweging van arm en pols zorgt voor de energie die het horloge nodig heeft. Door de quartztechnologie is het Kinetic uurwerk nauwkeuriger dan een mechanisch horloge.

Lunette : Zie bezel.

Mechanisch horloge : Zie automatisch horloge.

Mineraal glas : Het meest gebruikte glas op een horloge. Minder kras en schokbestendig als bijvoorbeeld saffierglas.

Multifunctie horloge : Een horloge met meer dan 2 functies, zoals dag/datum aanduiding en chronograaf.

Moonphase : Door een apart venster op de wijzerplaat geeft het horloge de verschillende fases van de maan weer.

Nato horlogeband : Horlogeband van slijtvast textiel.

Open uurwerk : Horloge met een open of transparante wijzerplaat, waardoor het uurwerk zichtbaar is. Ook wel skelet horloge genoemd.

Pakkingen : Dit zijn rubber, nylon of teflon ringen die de kast beschermen. Deze zijn te vinden bij het glas, de achterdeksel en de kroon van het horloge

Perpetual kalender : Ook wel eeuwigdurende kalender genoemd. Compenseert automatisch de datum voor de verschillende maandlengtes en bijvoorbeeld een schrikkeljaar. Een horloge met perpetual kalender geeft vaak naast de datum, dag van de week en maand vaak ook de maanfase aan.

PVD coating : PVD is een coating. Dit is een zeer harde laag op bijvoorbeeld edelstaal. PVD betekent Physical Vapour Deposition. Het is een gesofisticeerd proces, uitgevoerd in een vacuüm. Het horloge of een onderdeel daarvan wordt onder zeer hoge druk gebombardeerd met microscopisch kleine deeltjes zodat er een beschermende laag ontstaat. De zo ontstane zeer dunne lagen zijn erg hard.

Quartz : Uurwerk met een trillend kristal, aangedreven door een batterij. Het meest voorkomende uurwerk in een horloge.

Saffier glas : Kras -en schokbestendig glas, vaak voorzien van een ontspiegelende coating.

Solar : Een quartz horloge waarbij de batterij wordt opgeladen door een zonnecel.

Swiss Made : Een keurmerk dat alleen aan horloges gegeven mag worden, als de montage van het horloge is gestart, bijgesteld en gecontroleerd door een fabrikant in Zwitserland. ook dient tenminste 50% van alle materialen van het horloge vervaardigt te zijn in Zwitserland.

Tachymeter : Schaalverdeling op de wijzerplaat of ring van een chronograaf waarmee in combinatie met de secondewijzer de snelheid van een bewegend voorwerp kan worden gemeten.

Titanium: Titanium is een edelmetaal net als zilver en goud. Het is een metaal dat vaak wordt gebruikt bij het produceren van horlogebanden. Dat komt omdat het materiaal goed te bewerken en bovendien anti-allergeen is. Dit houdt in dat het in principe geen allergische reacties kan veroorzaken. Titanium horloges zijn erg licht van gewicht.

Uurwerk : De mechaniek waarmee een horloge aangedreven wordt, zoals bijvoorbeeld quartz, solar of kinetic.

Waterdichtheid : Op een horloge kunnen de volgende gradaties van ATM zitten :

3 Atm/30 meter/Water resistant/watersealed : bestand tegen waterspatten (bij bijvoorbeeld handen wassen) en regen

5 Atm/50 meter/Waterproof: bestand bij douchen en zwemmen aan de oppervlakte

10 ATM/100 meter/Waterproof: bestand tegen water bij zwemmen en snorkelen

20 Atm/200 meter/Waterproof: bestand tegen water bij recreatieduiken, niet dieper dan 40 meter

100 Atm/1000 meter/Waterproof: geschikt voor diepzeeduiken

World Timer : Het horloge geeft de tijd in de 24 tijdzones van de wereld aan.

Zwitsers uurwerk : uurwerken geproduceerd in Zwitserland, zoals Ronda, ETA, Sellita en Ronda.

Gratis verzenden boven €50 in NL. en BE.

Button Top

Ontvang 5% korting