Een quartz horloge komt verreweg het vaakst voor in menig horloge collectie. In de horlogerie kennen we veel verschillende soorten uurwerken. Maar welke soorten zijn dit? Hoe werken ze? En welke moet je kiezen? In deze serie blogs leggen we alles aan je uit over quartz, automatische, kinetische en solar horloges, zodat je straks precies weet wat je om je pols draagt. Vandaag vertellen we je alles over het quartz horloge.

Wat is een quartz horloge?

Veruit de meeste horloges hebben een quartz uurwerk. De aanduiding 'quartz' slaat op de zogenaamde quartz kristallen die het uurwerk aandrijven. Seiko produceerde de eerste quartz horloges in 1969. Dit type uurwerk bestaat dus helemaal nog niet zo lang. De uitvinding van de quartz techniek zorgde voor een revolutie in de horlogewereld en betekende de ondergang voor veel horlogemakers van mechanische uurwerken die de concurrentie in extreme precisie en voordelige prijzen niet konden bijbenen.

Hoe werkt een quartz horloge?

Quartz horloges waren de eerste horloges die op elektriciteit liepen. De batterij verstuurt elektrische spanning naar het quartz kristal, dat in het hart van het uurwerk verwerkt zit. De elektrische spanning zorgt ervoor dat het quartz trilt in een opvallend stabiele frequentie van 32.768 Hz. Deze trillingen zorgen voor een digitaal signaal, wat zich vertaalt naar één impuls per seconde aan het radarwerk. Op deze manier verspringt de secondewijzer van je horloge dus ook letterlijk elke seconde. Digitale horloges werken hetzelfde, alleen gaat hier het impuls niet naar een radarwerk, maar naar een LCD scherm, waardoor het cijfer op je scherm verandert. Het quartz uurwerk is tot op de dag van vandaag het meest precieze uurwerk dat we kennen. Om je een duidelijk beeld te geven van deze precisie: mechanische horloges wijken per maand een aantal minuten af, quartz horloges maximaal 15 seconden.

Voordelen van een quartz horloge

• Extreme precisie: Het quartz horloge wijkt per maand slechts maximaal 15 seconden af. Andere uurwerken kunnen tot wel een paar minuten per maand afwijken, wat je op den duurt kunt merken.

• Minder onderhoud: Een quartz horloge bevat minder onderdelen dan mechanische of automatische uurwerken, waardoor servicebeurten geen vereiste zijn. Zo af en toe moet je de batterij vervangen, maar dit hoeft maar eens in de één tot vijf jaar.

• Voordeliger: Omdat quartz horloges minder onderdelen bevatten, kunnen de makers het goedkoper aanbieden.

• Analoog of digitaal: Bij quartz horloges kun je kiezen uit zowel een analoog horloge als een digitaal model, omdat het loopt op elektriciteit. Hierdoor heb je een enorm grote keuze in horloges met een quartz uurwerk.

• Smallere kasten: Ook dit dankt het quartz uurwerk aan de kleine hoeveelheid onderdelen. En hoe minder onderdelen, hoe smaller de kasten. Vooral voor dames biedt dit een uitkomst, aangezien de smallere kasten vooral populair zijn onder vrouwen die een slank model om hun pols dragen.

Ben je benieuwd naar ons assortiment? Bekijk onze uitgebreide collectie quartz horloges.

Dit was ons eerste artikel in de serie over verschillende uurwerken. In ons volgende blog vertellen we je alles over automatische horloges, een ongekend populair uurwerk onder horlogeliefhebbers.