Als echte horlogeliefhebbers weten wij als geen ander hoeveel een horloge voor iemand kan betekenen. Naast het feit dat de meeste horloges flink wat waard zijn, zoals deze te gekke nieuwe horlogecollectie van Michael Kors, kunnen horloges ook emotioneel gezien veel waarde hebben. Een horloge is namelijk het ideale item om cadeau te geven: misschien heb je weleens een mooi horloge van je vriend, je moeder of een vriendin gekregen en moet je er niet aan denken dat deze kwijtraakt of zelfs gestolen wordt. Daarom hebben we enkele tips voor je verzameld waarmee je je horloge extra goed kunt beschermen tegen diefstal of verlies. Ook lees je in dit artikel meer over welke voorbereiding je kunt nemen, mocht je horloge gestolen worden.

Kluis kopen om je sieraden te beschermen

Wanneer je je horloge niet draagt is het aan te raden om deze thuis in een kluis te bewaren bij je andere sieraden en belangrijke bezittingen. Sieraden zoals horloges zijn namelijk nog steeds het meest gewilde object wat inbrekers meenemen vanuit je woning. Sieraden bewaren in een kluis is dan ook absoluut niet overbodig. Hierbij kun je het beste kiezen voor een verankerde kluis die je bijvoorbeeld in je kast of onder je bed ‘verstopt’ hebt. Dat houdt in dat de kluis lastig te bereiken is en wanneer hij eenmaal bereikt is, niet gemakkelijk open te maken is. Dat maakt het de ideale plek voor jouw kostbare horloge! Zelfs wanneer je slaapt kun je deze even snel in het kluisje onder je bed leggen. Inbrekers worden steeds brutaler en kunnen zelfs ‘s nachts op je slaapkamer komen. Het grote voordeel van een dergelijke kluis is dat je er direct andere belangrijke spullen in kunt opbergen zoals je paspoort, documenten, geld en meer. Op die manier is een kwalitatieve kluis een hele goede investering.

Gebruik een geldkistje

Ook kun je een geldkistje of een ander soortgelijk product gebruiken om jouw waardevolle horloge in op te bergen wanneer je het niet draagt. Een geldkistje kun je over het algemeen niet verankeren zoals wel het geval is bij een kluis, maar kun je wel goed opbergen. Een dergelijk kistje is namelijk klein waardoor je het eenvoudig op kunt bergen op een onlogische plek. Ook kun je dit kistje in de kluis plaatsen, waardoor je je horloge dubbel beschermt. Daarnaast kun je zo’n geldkistje gemakkelijk meenemen en verplaatsen, waardoor een horloge ook niet gemakkelijk te grijpen is wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent. Er bestaan ook verschillende soorten horloge-opbergboxen waarin je je horloge kunt bewaren. Zorg wel altijd voor een niet-zichtbare plek wanneer je je horloge hierin legt. Mooi meegenomen is het feit dat je horloge in een opbergbox ook goed beschermd wordt tegen vuil en mogelijke beschadiging van buitenaf. Win-winsituatie dus!

Mijn horloge is gestolen, wat nu?

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je horloge, ondanks bovenstaande tips, wordt gestolen. Er zijn nog een aantal andere tips waarmee je je horloge wellicht iets sneller terug kunt krijgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het gebruik van DNA-spray?

Gebruik DNA-spray om horloge terug te krijgen

Het gebruik van DNA-spray is niet onbekend onder de meeste mensen. Veel winkels gebruiken het om inbraak tegen te gaan. Het grote voordeel van dit product is dat je het zelf ook gewoon kunt gebruiken om je sieraden en dus horloges mee te beschermen. De reden waarom horloges en andere sieraden nog steeds op nummer 1 staan wat betreft diefstal is omdat andere producten zoals telefoons, tablets en laptops veel te gemakkelijk zijn om op te speuren. Horloges kun je weliswaar aan een productcode herkennen maar is nog veel gemakkelijker te herkennen wanneer je er DNA-spray overheen gespoten hebt. DNA-spray komt terecht in de kleinste plekjes van een product; deze onzichtbare spray kan nergens van af worden gewassen en beschikt bovendien over een unieke DNA-code. Wordt er bijvoorbeeld ergens een inval gedaan of een hele voorraad horloges gevonden dan kan jouw horloge door de code snel bij je worden teruggebracht. Het is weliswaar niet een manier om je horloge te beschermen TEGEN diefstal, maar wel een handige manier om je horloge snel terug te krijgen, mocht het gestolen zijn.

Laat je horloge verzekeren

Wanneer je een waardevol horloge bezit is het altijd aan te raden om naar je huidige inboedelverzekering te kijken. Horloges en andere sieraden zijn namelijk vaak maar tot een bepaald bedrag verzekerd in je standaard inboedelverzekering. Kijk goed wat je horloge (in combinatie met je andere sieraden) waard is. Kom je op 5000 euro of meer? Dan kun je een zogeheten kostbaarhedenpolis afsluiten: een speciale verzekering waarmee onder andere je waardevolle horloge wordt beschermd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een goede kluis in combinatie met een kluisdekking, waarbij je horloge altijd verzekerd is wanneer het in de kluis ligt. Of je kiest voor een wereldddekking, waarbij je altijd allrisk verzekerd bent over de hele wereld. Ook kun je kiezen voor een combinatie van beiden, waarmee je zowel verzekerd bent wanneer je je horloge draagt en wanneer je deze in een kluis legt. Je hoeft echter niet dergelijke aparte polissen af te sluiten; je kunt ook kiezen voor een uitbreiding van je inboedelverzekering: een aanvullende dekking op de categorie ‘diefstal’.

Registreer je horloge

Tot slot kun je ook nog ervoor zorgen dat je horloge goed geregistreerd staat. Dit kun je gemakkelijk zelf doen: maak een duidelijke foto vanuit je horloge verschillende perspectieven. Zorg ervoor dat je ieder detail goed fotografeert. Leg er gerust een liniaal naast om de grootte van het horloge in te kunnen schatten. De meeste horloges hebben echter een serienummer, merk en type waarmee je een horloge snel terug kunt vinden, maar om het zekere voor het onzekere te nemen is het registreren van je horloge voor je eigen gevoel een goed idee.