We kennen allemaal wel dat zenuwachtige gevoel bij of zelfs voor een sollicitatiegesprek. Al is het maar bij de Albert Heijn of bij een groot kantoor het is allemaal even spannend. Wat zullen ze vragen, hoe zul jij handelen en wat zullen ze van jouw vinden? Aan het eind van de dag wil je het liefst aangenomen worden. Met deze tips heb je al een voorsprong op jouw sollicitatiegesprek en vergoot je jouw kansen om aangenomen te worden.

Outfit

De eerste indruk is een van de belangrijkste dingen, het is beslissend in een selectie gesprek. Binnen de eerste seconden van de ontmoeting heeft de persoon al een mening over jou gevormd. En daarom is het cruciaal om er tiptop uit te zien, dit heeft te maken met dat men sneller gelooft wat ie voor zich ziet. Op het moment dat jij strak in pak bij een groot bedrijf binnen loopt, maak jij meer kans en heb je een betere indruk gelaten dan iemand die er minder verzorgd uitziet. Want achteraf moet jij jouw bedrijf uitstralen en daarom is jouw outfit belangrijk. Ga voor een verzorgde en nette outfit. Je hoeft niet alle toeters en bellen te gebruiken, maar je wilt wel een juiste indruk achterlaten. Zelfs jouw schoenen moeten “Neem mij aan!” uitstralen. Neem maar eens een kijkje bij de Herenschoenen winkel voor de meest geschikte schoenen voor jouw sollicitatie.

Het gesprek

Voor jouw sollicitatie is het van belang om te weten op welke plek je solliciteert, zo heb je ook een indicatie van wat ze zullen vragen en hoe je daarop kan antwoorden. Je kan hiervoor informatie online zoeken, want je zult geheid vragen krijgen over wat je over het bedrijf weet en waarom je daar wilt komen werken. Het lijkt me dan gepast dat je dan weet wat en hoe je moet antwoorden. Het is ook een pluspunt als je weet hoe je een conversatie rollende kunt houden en dit gebeurd doormiddel van gespreksstof. Het is iets wat erg in jouw voordeel kan zijn als jij weet hoe je een goed praatje kunt houden en daardoor mensen jouw sneller onthouden, maar het is ook nodig om te weten wanneer je je als het ware je mond moet houden.

Gedrag

Naast jouw outfit en gesprek is jouw gedrag erg belangrijk. Je moet een proactieve houding aannemen, zodat ze zullen zien dat jij niet alleen maar loopt te hangen. Hiervoor zul je moeten letten op je houding, omdat je onbewust ingezakken kan gaan zitten of verveeld kan gaan kijken. Het is totaal niet handig als het gebeurt op de dag van jouw grote sollicitatie, hierdoor zal je een verkeerde indruk achter laten en zullen ze sneller naar een andere kandidaat kijken die wel een betere en proactieve houding heeft aangenomen. Ook is jouw gedrag erg van belang en hiervoor moet je letten op hoe jij je gedraagt tijdens je gesprek, omdat ze verwachten dat jij hetzelfde gedrag reflecteert in jouw dagelijkse werk routine.