Een horloge is een klein kunstwerk. Het prachtige precisie-instrument bestaat uit honderden beweegbare, kleine en kwetsbare onderdelen die jaren lang elke dag functioneren. Om je horloge draaiende te houden geven we je negen tips. Zo heb je langer plezier van je uurwerk en kun je schade voorkomen aan je horloge.

Voorkom stoten en schokken van het horloge

Veel mechanische horloges krijgen de titel 'shockproof'. Hoewel deze horloges wel een stootje kunnen hebben, doe je er verstandig aan om je horloge zoveel mogelijk te beschermen tegen harde stoten en schokken. De horloges hebben, ondanks het label 'shockproof', kwetsbare onderdelen die door een harde klap ontregeld raken. Draag je horloge dus niet als je bijvoorbeeld tennist, golft of als je andere sporten beoefent waarbij je horloge een harde impact kan krijgen.

Houd je horloge waterbestendig

Je hebt een waterbestendig horloge en je weet ook tot welke gradatie het waterbestendig is. Top! Maar weet je ook dat jij je horloge regelmatig moet laten checken op waterbestendigheid? Pakkingen kunnen uitdrogen en slijten mettertijd, waardoor vocht ongemerkt het uurwerk binnen kan dringen en onvermijdelijk roest veroorzaakt. Laat je horloge om de twee á drie jaar testen om zeker te weten dat je horloge het water kan afstoten.

Lees meer over de waterbestendigheid van een horloge

Controleer het glas van je horloge

Oei, een barst het glas van je horloge! Laat dit zo snel mogelijk repareren door een ervaren horlogemaker om beschadiging voorkomen. Zelfs een diepe kras is genoeg om stof of vocht vrij spel te geven in je horloge. Bovendien brengen glassplinters, ongeacht hun grootte, schade aan op de wijzerplaat, wijzers en in het uurwerk. Krijgt een horloge het zwaar te verduren om jouw pols? Dan raden wij aan om een horloge te kiezen met saffierglas. Dit glas is het sterkste horlogeglas ter wereld en hier ontstaan dus geen krassen op. Een horlogeglas valt niet onder de twee jaar garantie die je standaard op je horloge krijgt.

Vermijd extreme temperatuurwisselingen

Extreme temperatuurwisselingen beschadigen je horloge. Besluit je te gaan zonnen, om vervolgens het zwembad in te springen dan krijgt je horloge een temperatuurverschil van ongeveer 20 graden in één klap te verwerken. In de brandende zon kan de temperatuur van een horlogekast oplopen tot wel 40°C. Neem je daarna een verfrissende duik, dan koelt de kast in één klap af naar de temperatuur van het water, waardoor de afdichting van het horloge vervormt en de pakking aangetast raakt. Daarnaast kan een extreme temperatuurwisseling zorgen voor condensvorming. Merk je condensvorming op in je horloge? Laat het dan direct nakijken, ook als het nog gewoon loopt!

Voorkom roest in het uurwerk

Om je mechanische uurwerk een zo lang mogelijk leven te geven moet het in beweging blijven. Staat het lang stil, dan droogt de olie in en verliest het haar smerende werking, waardoor roest kan ontstaan. Met ingedroogde olie loopt het horloge onregelmatig en vertonen bepaalde onderdelen sneller tekenen van slijtage. Wind je horloge dus regelmatig op, maar geeft het ook de gelegenheid om af te lopen. Laat het horloge dus niet constant met een opgewonden veer lopen. Heb je een automatisch horloge? Maak dan gebruik van een zogenaamde watchwinder om je horloge op te winden. Vermoed je dat er roest in het uurwerk van je horloge zit? Laat het dan zo snel mogelijk nakijken door een expert.

Vermijd contact met chemicaliën

Houd je horloge weg van chemicaliën zoals kwik, chloor, parfum, alcohol en haarlak. Deze producten tasten de kleur van metalen en leren banden aan en de kast. Kwik tast bijvoorbeeld goud aan en veroorzaakt grijze vlekken op de goudlaag van het horloge.

Bewaar je horloge op een stofvrije, droge plek

Door je horloge te bewaren op een droge en stofvrije plek voorkom je dat stof en vocht het horloge binnen kunnen dringen. Vermijd bewaarplaatsen met een pluizig oppervlak of watten. De stofdeeltjes kunnen in het uurwerk trekken en schade aanrichten. Vocht veroorzaakt, zoals we vermeldden bij tip 2, roest in het uurwerk.

Controleer je horlogebandje

Horlogebandjes raken versleten of gaan kapot, zo gaat dat nu eenmaal. Leer raakt aangetast door transpiratievocht en vuil, pennen waarmee het bandje vastzit slijten of buigen en voor je het weet verlies je jouw horloge. Zonde! Je loopt niet alleen meer kans op schade, maar je kunt je horloge zelfs kwijtraken. Controleer regelmatig of het bandje van je horloge nog goed functioneert en vervang het als het nodig is. In onze webshop vind je een uitgebreid assortiment horlogebandjes van verschillende merken en universele banden die ervoor zorgen dat jouw horloge netjes om je pols blijft zitten.

Voer zelf geen reparaties uit

Tenzij je een horlogemaker bent, raden wij je dringend af om zelf een horlogekast open te maken en onderhoud of reparaties uit te voeren. Een uurwerk bestaat uit honderden kleine, kwetsbare onderdelen die onderling verbinding hebben met elkaar. Door hier zelf mee te knutselen loop je het risico om je horloge onherstelbaar te beschadigen. Daarnaast loop je het risico dat je de waterbestendigheid van je horloge compromitteert. Laat het openen van de horlogekast dus altijd over aan een expert!

Heb je vragen over het onderhoud van je horloge? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers beantwoorden al jouw vragen over het correct onderhouden van je horloge.