Tegen de tijd dat kinderen 6 of 7 jaar oud zijn leren ze over het algemeen klokkijken. Als ouder kun je ze daar een handje bij helpen door thuis te oefenen, maar ook door ze een kinderhorloge te geven waar ze zelf op kunnen kijken en de tijd leren inschatten.

Tijdsbesef leren

Klokkijken leert je kind niet van het ene op het andere moment. Dat is een proces waar jaren overheen gaat. Dit begint met het leren van tijdsbesef in de vorm van seizoenen en dagen in de week herkennen. Daarna komen de dagdelen aan bod en leren ze tijdsaanduidingen als eerder, later en gisteren. Vervolgens leren ze halve uren herkennen en kunnen ze die benoemen op een wijzerklok. Hierna gaan ze over op kwartieren en 5 voor/over heel en half en kunnen kinderen beginnen met de digitale klok. Als laatste stap leren ze pas de uren, minuten en seconden op zowel een analoge als digitale klok.

Leren klokkijken op een analoog kinderhorloge

Een wijzerklok is eigenlijk een gek ding. Twee wijzers draaien hetzelfde rondje, maar de ene is sneller dan de ander. De schaalverdeling tussen de wijzers is anders (uren en minuten) en dan hebben de wijzers ook nog iets met elkaar te maken. Maar welke wijzer doet wat? Klokkijken is geen gesneden koek, maar je kun je kind wel een extra hulpmiddel bieden. Met een kinderhorloge kan je kind op elk moment proberen de tijd te lezen. Vraag af en toe eens aan je kind om de tijd op te noemen aan de hand van zijn of haar horloge, zodat hij of zij gestimuleerd raakt om regelmatig de tijd van het horloge af te lezen.

Hier vind je de leukste analoge kinderhorloges!

Leren klokkijken op een digitaal kinderhorloge

Na 12 uur telt een digitale klok door. Om de tijd na 12 uur te kunnen inschatten, moet je kind dus kunnen rekenen, omdat het 12 uur moet aftrekken van het uur dat op de klok aangegeven staat. De minuten kunnen ook voor problemen zorgen, want ineens moet je kind de structuren van een kwartier (15 minuten), half uur (30 minuten) en driekwartier (45 minuten) herkennen. Ook voor de digitale klok geldt: hoe meer een kind oefent, hoe beter en sneller hij of zij het onder de knie krijgt. In dit geval kun je ook kiezen voor een digitaal horloge voor je kind. Geef je kind bijvoorbeeld de opdracht: 'je mag pas uit bed komen als de zeven op de klok staat' om ze spelende wijs bekend te laten raken met digitale klokken.

Help je zoon of dochter klokkijken op een digitale klok met één van onze digitale kinderhorloges.

Vertrouwd met tijd

Veel kinderen vinden het ook gewoon leuk om een horloge te dragen. Ze kunnen misschien nog niet perfect klokkijken, maar ze raken door een horloge wel vertrouwd met het verschijnsel dat we tijd noemen. Bied je kind de mogelijkheid om te ondervinden hoe een klok werkt en hoe je tijd afleest door veel met ze te oefenen. Geef ze zelf verantwoordelijkheid door ze de tijd te laten aflezen op hun eigen horloge en klokkijken wordt een fluitje van een cent!