Water is schadelijk voor je horloge. Door water kan er roest ontstaan, wat in een mum van tijd funest is voor het uurwerk. Om te bepalen hoe waterdicht jouw horloge is, kijk je naar de termen Bar (luchtdruk), ATM (atmosfeer) of meter.

Is jouw horloge waterdicht, waterresistant of toch waterproof?

Helaas bestaat er soms verwarring over de begrippen waterdichtheid, waterresistant en waterproof, waardoor je onbedoeld je horloge kan beschadigen. Staat op je horloge aangegeven dat het waterdicht is, zonder dat er een diepte of druk op staat aangegeven, dan is het alleen spatwaterdicht. Staat er helemaal geen tekst of symbool waar je de waterdichtheid mee kan bepalen? Dan is het horloge niet beschermd tegen water. In dit geval kan spatwater van handen wassen of transpiratie op je pols al schadelijk zijn. De term waterdichtheid kun je overigens beter vermijden als het om horloges gaat. Geen enkel horloge is volstrekt waterdicht. Vandaar dat je de term ‘waterproof’ sinds de jaren ’60 niet meer ziet op horloges. Deze horloges noemen we officieel dan ook waterresistent of waterbestendig.

Wat maakt een horloge waterresistant?

De waterresistentie van een horloge komt tot stand door een samenhang van meerdere factoren. De sterkte van de horlogekast, hoe de kastdeksel is afgedekt, de dikte van het glas en de afdichting ervan spelen allemaal een belangrijke rol. Daarnaast dichten rubbers alle openingen af om te voorkomen dat water de horlogekast binnendringt. Zijn al deze factoren in optimale conditie? Dan kan je horloge de enorme druk van water aan.

Kan jouw horloge tegen water?

In de praktijk onderscheiden we in de horlogerie globaal genomen zes gradaties in waterbestendigheid, namelijk niet waterdicht, 3 ATM, % ATM, 10 ATM, 20 ATM en 100 ATM:

Geen symbool of vermelding:

Deze horloges kunnen niet tegen water. Zelfs spat- en regenwater of transpiratievocht kunnen je horloge beschadigen.

3 ATM, 3Bar, 30 meter

Heb je een horloge waar één van deze vermeldingen op staat? Dan kan je horloge spatwater bij handen wassen, (lichte) regen of transpiratievocht weerstaan. Maar pas wel op met onderdompelen en zwemmen, daar kan het horloge niet tegen!

5 ATM, 5 Bar, 50 meter

Met dit horloge kun je zwemmen aan het wateroppervlak en douchen, mits je het horloge geen grote temperatuurverschillen later doormaken. Het horloge kan echter niet tegen hoge waterdruk, dus houd het niet om als je gaat duiken of snorkelen.

10 ATM, 10 Bar, 100 meter

Horloges met deze vermeldingen kun je rustig dragen tijdens de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen, duiken in het zwembad, snorkelen of zeilen, maar voorkom grote temperatuur verschillen. Doe het horloge af met recreatie en- diepzeeduiken.

Bekijk onze collectie horloges met een waterbestendigheid van 10 ATM.

20 ATM, 20 Bar, 200 meter

Gebruik dit horloge bij alle vormen van watersport en recreatieduiken, tot 40 meter! Het horloge kan de waterdruk op een diepte van meer dan 40 meter niet aan, dus houd hier rekening mee. Horlogeloods heeft een fraaie collectie duikhorloges.

30 ATM, 30 Bar, 300 meter

Net als bij horloges met een waterbestendigheid van 20 ATM, kun je horloges met 30 ATM gebruiken bij alle vormen van watersport en recreatieduiken. Maar deze horloge zijn bestand tegen waterdruk tot een diepte van 60 meter onder water. Gebruik dit horloge niet met diepzeeduiken, de enorme druk die daarmee op het horloge komt zorgt voor lekkage in de kast.

100 ATM, 100 Bar, 1.000 meter

Met dit horloge kan je diepzeeduiken. Sommige modellen hebben een zogenaamd heliumventiel die het helium uit de horlogekast laten ontsnappen om te voorkomen dat de horlogekast explodeert tijdens het decomprimeren.

Perfecte condities

De tests die bepalen tot welke diepte het horloge waterdicht blijft vinden allemaal plaats onder zogenaamde ‘perfecte condities’ in laboratoria, op kamer temperatuur. Daarbij betreft het ook nog eens statische druk, dus de druk op een stilliggend horloge in stil water. In de werkelijkheid komt je horloge niet in aanraking met water onder deze perfecte omstandigheden. Alleen al omdat je het horloge draagt in de regen, tijdens het zwemmen of zelfs tijdens het duiken. Een horloge met een waterresistentie van 3 ATM of 3 Bar kan onder de 'perfecte omstandigheden' een diepte van 30 meter aan. Maar in de praktijk kun je het horloge niet om houden als je gaat zwemmen.

De factor temperatuur speelt ook een grote rol. Houd je een horloge waarmee je dagelijks kan zwemmen (5 ATM) ook om tijdens het zonnebaden, dan creëer je een ongelooflijk temperatuurverschil. In de zon kan een horlogekast een temperatuur bereiken van 40°C tot wel 50°C. Duik je daarmee in water van 20°C tot 25°C dan is het verschil in temperatuur zo hoog dat het horloge kan gaan lekken en volloopt met water.

Vertrouw er dus niet op dat horloges onder alle omstandigheden waterdicht blijven op de dieptes waarvoor ze getest zijn. Om toch het beste uit je waterbestendige horloge te halen, geven we je een aantal tips.

Zo houd jij je horloge waterbestendig:

• Laat je horloge om de twee á drie jaar testen op waterresistentie. De rubberen pakkingen kunnen slijten door gebruik en na verloop van tijd uitdrogen. Op deze manier ben je schade door slijtage voor. Gebruik je het horloge tijdens professioneel duiken, dan moet je het tenminste één keer per jaar laten testen.

• Controleer het horlogeglas regelmatig op diepe krassen. Deze kunnen het glas verzwakken, waardoor het kan lekken.

• Zout water is de grootste boosdoener voor een horloge. Komt het in aanraking met zeewater? Spoel het horloge direct af met schoon, zoet water en droog het goed af met een schone doek.

• Vermijd het contact met chemicaliën zoals gasolie, chloor, parfum, alcohol, haarlak etc. Deze producten kunnen de pakkingen aantasten.

• Voorkom hitte van een haardroger, hete douche of sauna, dit beschadigt de rubbers van het horloge.

• Laat je horloge periodiek controleren bij een officiële dealer van het merk. Wil jij je horloge laten controleren door onze vakmensen? Maak nu een afspraak en kom langs in onze showroom!