Wij bieden ze al enkele jaren aan: de smartwatch. Bij Horlogeloods.nl vind je diverse smartwatches van onder andere Fossil horloges en Tommy Hilfiger; stuk voor stuk tijdloze én trendy modellen die je zowel functioneel als ‘voor de sier’ kunt inzetten. Met het oog op deze multifunctionele eigenschap van de smartwatch hebben we vijf redenen voor je verzameld waarom je een smartwatch zou moeten komen. Naast het feit dat een dergelijk horloge je leven een stuk gemakkelijk (en leuker!) maakt, zijn er nog genoeg andere redenen te vinden. De smartwatch is namelijk véél meer dan alleen ‘een klokje’.

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch is een ‘slim’ horloge die je kunt verbinden met je smartphone, waarbij het horloge bepaalde delen overneemt van de mobiele telefoon. Het grootste doel hiervan is dat je minder je telefoon uit je tas of uit je broekzak hoeft te pakken om berichtjes te lezen, een belletje te plegen of een e-mail te versturen. Dit kan namelijk allemaal gemakkelijk en snel via je smartwatch. Natuurlijk kun je de smartwatch ook ‘gewoon’ gebruiken om de tijd mee te bekijken.

Voordeel 1: smartwatch als tracker van je activiteiten

Veel mensen gebruiken hun smartwatch bijvoorbeeld als tracker van de dagelijkse activiteiten. Hoewel je dergelijke activiteiten ook via je smartphone bij kunt houden, is het toch handiger om dit via je horloge te doen. Je hebt je horloge immers de hele dag om: ook al loop je even naar het toilet, de stappen worden geteld. Je smartwatch kan ook ingezet worden als een virtuele fitnesscoach: zo zijn er op de meeste smartwatches verschillende fitnessprogramma’s en trainingsprogramma’s te volgen en houdt een smartwatch het ritme van je slaap bij. Je kunt je slimme horloge zo instellen dat hij verbinding heeft met verschillende applicaties op je smartphone, zoals een sportieve app van Nike of een applicatie waarmee je je fietsafstanden bijhoudt zoals Strava.

Voordeel 2: batterijbesparing voor je telefoon

Nog een andere reden om voor een smartwatch te kiezen is omdat de batterij van je telefoon dan een stuk langer meegaat. Hoe? Heel simpel: met de smartwatch kun je namelijk berichtjes ontvangen die je anders op je telefoon leest. Je smartphone zendt de berichtjes (zoals sms-berichten, notificaties en whatsapp-berichten) door naar je smartwatch zonder daarbij enige batterij bij te verbruiken. Omdat je op die manier een stuk minder vaak op je telefoon hoeft te kijken, bespaar je automatisch batterij. Wanneer je je smartwatch alleen gebruikt om berichten te checken en niet om op ieder berichtje te reageren, gaat de batterij van de smartwatch behoorlijk lang mee. Je kunt een smartwatch meestal enkele dagen gebruiken voordat de batterij op is.

Voordeel 3: synchroniseren van agenda naar horloge

Een ander groot voordeel van een smartwatch is dat een dergelijk slim horloge je gemakkelijk op de hoogte kan houden van belangrijke afspraken en meetings. Omdat je je agenda kunt synchroniseren met het horloge kun je ook instellen dat je herinneringen krijgt van afspraken of agendapunten. Op die manier vergeet je nooit meer een belangrijke afspraak (of een herinnering om bijvoorbeeld te gaan sporten). Je kunt het zo instellen dat je je pols alleen maar zachtjes hoeft te bewegen en je al een notificatie krijgt van de afspraken van die dag. Je smartwatch laat dit door middel van een zachte trilling merken. Ideaal wanneer je een drukke agenda hebt en je geen zin of tijd hebt om continu onderweg je agenda te checken.

Voordeel 4: voice control functie

Wat tevens een hele fijne functie van de smartwatch is is dat je het apparaatje met je eigen stem kunt bedienen. Misschien vind je het een overbodige luxe, maar de meeste smartwatches hebben tegenwoordig een voice control functie. Ontvang je een berichtje en heb je even geen zin of tijd om iets terug te typen? Dan kun je dat al pratend doen met deze functie: het enige wat je hoeft te doen is letterlijk te zeggen wat je verstuurd wilt hebben. Met deze functie kun je ook snel de weg zoeken, een alarm zetten of een restaurant in de buurt zoeken. Écht nodig is het wellicht niet, maar leuk is het zeker wel!

Heb je interesse in een smartwatch? Neem dan een kijkje in het aanbod in onze webshop of laat je inspireren door dit artikel van de Consumentenbond over de beste smartwatch. Het is handig om te weten welk doel je hebt met een smartwatch: check daarbij altijd het besturingssysteem van je telefoon. Ben je op zoek naar smartwatches van merken zoals Apple of Samsung? Dergelijke smartwatches scoor je bijvoorbeeld met korting bij Mediamarkt. Tot nu toe verkopen wij alleen trendy en classy smartwatches die je tevens binnen een stap kunt verbinden met je telefoon.