Waarom zou je kiezen voor een automatisch horloge? In de horlogerie kennen we veel verschillende soorten uurwerken. Maar welke soorten zijn dit? Hoe werken ze? En welke moet je kiezen? In deze serie leggen we alles aan je uit over quartz, automatische, kinetische en solar horloges, zodat je straks precies weet wat je om je pols draagt. Vorige week vertelden we over het quartz horloge, vandaag is het automatische horloge aan de beurt!

Wat is een automatisch horloge?

Automatische horloges werken zonder het gebruik van elektriciteit, maar wind je op door je eigen polsbeweging of door middel van de kroon aan de zijkant van de horlogekast. Abraham-Louis Perrelet vond het eerste opwindmechanisme uit in 1770. Het uurwerk zat in een zakhorloge waarbij het gewicht naar voren en naar achteren slingerde. Pas in 1923 kwam het eerste opwindmechnisme voor een polshorloge en in grote lijnen gebruiken we die techniek nog steeds. Na de uitvinding van het quartz horloge nam het automatische uurwerk in populariteit af, maar momenteel wint het automatische horloge weer terrein. Vooral de waardering voor het complexe vakmanschap draagt hier aan bij.

Hoe werkt een automatisch horloge?

In de praktijk bestaat er een overlap tussen de termen automatische en mechanische horloges, maar er is een groot verschil tussen beide soorten uurwerken. Automatische uurwerken laad je op door te dragen en je dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals wandelen, schrijven of bewegen. Hierdoor draait een rotor, in de vorm van een half maantje, rond in het horloge, die spanning overbrengt op een veer. De veer zorgt er op zijn beurt voor dat de wijzers van het horloge gelijkmatig bewegen. Draag je het horloge niet, dan blijft het tot ongeveer 36 uur functioneren. Valt het horloge stil dan moet je het opwinden door de kroon voorwaarts te bewegen. Mechanische uurwerken zijn manuele opwinders. Deze horloges wind je dus handmatig op door aan de kroon te draaien met je wijsvinger en duim. Afhankelijk van het merk en model herhaal je dit elke dag, week of maand. Een automatisch uurwerk wijkt per maand een aantal minuten af, maar voor horlogefanaten ligt hier juist de charme van een dergelijk horloge.

Waarom zijn automatische horloges duurder dan quartz horloges?

In veel gevallen betaal je voor een automatisch uurwerk veel meer dan voor een quartz horloge. Dat komt omdat een automatisch horloge een complex uurwerk is, met veel meer gecompliceerde en kwetsbare onderdelen. Het maken van een automatisch uurwerk vereist vakmanschap en is simpelweg niet in massa te produceren. Horlogemakers creëren, assembleren en inspecteren de horloges met de grootst mogelijke precisie en stellen het uurwerk met de hand af.

Vraag een horlogeliefhebber waarom een automatisch uurwerk de moeite waard is en hij of zij zal je vertellen dat het leeft! Het voorziet in zijn eigen energie en je voelt het functioneren. Soms laten de horlogemakers een deel van de wijzerplaat open zodat je het uurwerk ziet draaien, dit noemen we ook wel een 'open heart'. Automatische horloges gaan decennia en soms wel generaties lang mee als je het goed verzorgt en regelmatig een onderhoudsbeurt laat doen. Het kost misschien meer dan een elektrisch horloge, maar het behoudt zijn aankoopwaarde. En het feit dat het kind van jouw kleinkind het mogelijk draagt maakt een automatisch horloge zijn prijs meer dan waard.

Voordelen automatisch horloge

• Vakmanschap: Automatische horloges zijn ontzettend complexe uurwerken die echt vakmanschap vereisen. Bij de creatie van een automatisch uurwerk komt zelfs een gedeelte handmatig werk kijken, wat het horloge echt tot leven brengt.

• Duurzaam: Bij goede verzorging en een regelmatige onderhoudsbeurt gaan deze horloges decennia, soms zelfs generaties lang mee. Je hoeft ook geen batterij te vervangen, waardoor deze horloges duurzaam zijn voor het milieu en in het gebruik.

• Ervaring: Horlogeliefhebbers omschrijven het dragen van een automatisch horloge als een ervaring. Het horloge leeft, je voelt het uurwerk functioneren en het idee dat het generaties meegaat dragen bij aan de kostbaarheid van een automatisch uurwerk.

Wil jij je eigen automatische horloge? Bekijk dan onze uitgebreide collectie!

We hebben je nu alles verteld over quartz horloges en automatische horloges. Volgende week verschijnt ons blog over kinetische horloges. Dit uurwerk combineert de precisie van de quartz techniek met het vakmanschap van een automatisch horloge.