Heb je wel eens overwogen een kinetisch horloge te kopen? In de horlogerie kennen we veel verschillende soorten uurwerken. Maar welke soorten zijn dit? Hoe werken ze? En welke moet je kiezen? In deze serie leggen we alles aan je uit over quartz, automatische, kinetische en solar horloges, zodat je straks precies weet wat je om je pols draagt. Je kon in deel 1 en 2 al lezen over het quartz horloge en automatische horloge. Vandaag vertellen we je alles over het kinetische horloge.

Wat is een Kinetic horloge?

Seiko kwam in 1988 met een primeur: de Kinetic horloges. Een uurwerk dat quartz techniek combineert met de bewegingen van automatische horloges. Hiermee komt het beste van twee werelden samen. Dankzij de kinetische techniek behoort het vervangen van batterijen tot het verleden, terwijl de quartz techniek het horloge extreem precies maakt. Over de periode van een maand wijkt het horloge slechts vijftien seconden af. Seiko maakte al eerder horloges met kinetische techniek, maar deze klokjes hadden een veermechanisme. Bij de nieuwe series stimuleert beweging de batterij, waardoor je de batterij niet meer hoeft te vervangen. Daarnaast draait een kinetisch horloge met quartztechniek ook veel langer dan een automatisch horloge als je het niet draagt.

Hoe werkt een Kinetic horloge?

Een Kinetic horloge bevat een rotor dat draait door het horloge te bewegen. Hierdoor gaat het rotortje, dat niet groter is dan een speldenknop, zelf draaien en bereikt daarmee een snelheid van 100.000 toeren per minuut. Zo wekt de rotor de energie op waarop het uurwerk direct draait. Het uurwerk neemt niet direct alle energie op die de rotor produceert, dus een deel gaat naar de batterij waar het opgeslagen blijft tot een energietekort er aanspraak op maakt. Het horloge gebruikt deze energie als het stil ligt. Pas als het horloge vier tot zes maanden stil ligt stopt het uurwerk met draaien. Staat het horloge stil, dan wind je het simpel op door aan de kroon te draaien. Veel kinetische horloges beschikken overigens over een Auto Relay technologie: draag je het horloge niet en pak je het na een lange periode weer op, dan zet het klokje automatisch de datum en tijd weer goed. Deze technologie werkt tot ongeveer 4 jaar nadat je het horloge voor het laatst hebt gedragen.

Voordelen van een Kinetic horloge

• Werkt als je het langere tijd niet draagt: Een Kinetic horloge kan je gerust meerdere maanden opbergen. Het uurwerk loopt vier tot zes maanden door als je het niet draagt. Daarnaast zet het klokje automatisch de tijd en datum goed als het stilstaat en je het na langere tijd weer oppakt.

• Milieuvriendelijk: In horloges met een kinetisch uurwerk zit een oplaadbare batterij, die je oplaadt door het horloge te dragen. Batterijen vervangen behoort hiermee tot het verleden, waardoor een Kinetic horloge het milieu veel minder belast dan een quartz horloge.

• Extreme precisie: Dankzij de quartz techniek in de Kinetic horloges wijken de horloges slechts vijftien seconden af over een periode van een maand. Ter vergelijking: een automatisch horloge wijkt na een maand een aantal minuten af.

Wil jij het beste van een quartz horloge en een automatisch horloge combineren? Neem een kijkje in onze collectie kinetische horloges!

Je weet intussen alles over kinetische, automatische en quartz horloges. Volgende week is het al weer tijd voor de laatste blog uit deze serie. Daarin vertellen we je alles over solar horloges.