Is een solar horloge niks voor jou? In de horlogerie kennen we veel verschillende soorten uurwerken. Maar welke soorten zijn dit? Hoe werken ze? En welke moet je kiezen? In deze serie leggen we alles aan je uit over quartz, automatische, kinetische en solar horloges, zodat je straks precies weet wat je om je pols draagt. In de vorige weken kon je alles lezen over automatische, kinetische en quartz horloges. In de laatste blog van deze serie vertellen we je alles over solar horloges!

Wat is een solar horloge?

Een solar horloge laadt op door middel van licht. Een kleine zonnecel, die onzichtbaar is verwerkt in de wijzerplaat van het horloge, zet het licht om in energie, wat het horloge opslaat in de oplaadbare batterij. Deze zonnecel werkt op zowel daglicht als kunstmatig licht. Het eerste solar horloge zag in 1977 het daglicht en kwam van horlogemerk Seiko, maar sinds die tijd heeft het solar horloge een gigantische ontwikkeling doorgemaakt. De huidige modellen functioneren, afhankelijk van het merk en model, zelfs tot 12 maanden zonder licht.

Hoe werkt een solar horloge?

De wijzerplaat van een solar horloge bevat een zonnecel, een soort kleine zonnepaneel. Deze efficiënte zonnecel kan zowel daglicht als kunstmatig licht omzetten in elektrische energie. De zonnecel transporteert de energie naar een oplaadbare batterij en daarna zet deze energie de wijzers in beweging. Met een volle batterij functioneert een solar horloge één tot twaalf maanden zonder licht, afhankelijk van het merk en model. Een kleine batterij-indicator geeft aan wanneer het horloge weer licht nodig heeft om te blijven lopen. Staat het horloge stil? Dan is enkele minuten licht al voldoende om het solar uurwerk weer op te starten.

Radio-controlled of GPS solar horloges

De solar horloges hebben sinds 1977 een aantal transformaties doorgemaakt. De batterijen functioneren beter, de horloges kunnen langer zonder licht en tegenwoordig zijn er ook radio-controlled solar horloges verkrijgbaar. Dankzij hun radio-ontvanger lopen deze horloges altijd synchroon met de atoomtijd. Daarnaast bestaan ook GPS solar horloges. Deze horloges werken eveneens op licht, maar maken verbinding met minimaal vier satellieten om de juiste tijdzone te bepalen. Vervolgens maken ze eens per dag verbinding met één satelliet om de tijd te corrigeren, waardoor je altijd de correcte tijd bij je draagt.

Voordelen van een solar horloge

• Werkt op licht: De zonnecel in de wijzerplaat vangt het licht op en transporteert het naar een kleine oplaadbare batterij, waardoor het vervangen van de batterij tot het verleden behoort.

• Duurzaam: Een volledige opgeladen batterij in een solar horloge functioneert, afhankelijk van het merk en model, één tot twaalf maanden zonder licht. Staat het horloge uiteindelijk stil, dan duurt het slechts een paar minuten voor het uurwerk weer op gang komt zodra je het in het licht houdt.

• Extreme precisie: de solar horloges met radio-ontvanger of GPS zijn ook nog eens extreem precies, omdat ze synchroon lopen met de atoomtijd of synchroniseren met een satelliet.

Wil jij één van deze horloges hebben? Bekijk dan nu onze collectie solar horloges!

Heb je onze blogs over de andere uurwerken ook gelezen? We schreven in deze serie eerder al over quartz horloges, automatische horloges en kinetische horloges.

Wat wil jij nog weten over horloges? Heb je bijvoorbeeld vragen over horlogemerken, de geschiedenis van horloges of wil je weten wat het duurste of meest gecompliceerde horloge is? Laat het ons weten in een reactie op Facebook of Instagram en wie weet beantwoorden we jouw vraag in onze volgende blog!